home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Αρχείο

Νέο πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες

Στις επιχειρήσεις που, κατά τεκμήριο, αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες δυσκολίες εν μέσω πανδημίας, επειδή είχαν μεγάλη μείωση τζίρου το 2020, ενώ είχαν κλείσει με ζημιές και τη χρήση του 2019, απευθύνεται το νέο πρόγραμμα που θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα και θα καλύπτει με επιδοτήσεις τις πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε στη Βουλή ότι το υπουργείο «αξιοποιεί και επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και καθεστώτα που του παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ταιριάζουν με την εγχώρια οικονομική και επιχειρηματική πραγματικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, «προχωράμε στην αξιοποίηση του άρθρο 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της “επιδότησης παγίων δαπανών”, στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν».

«Προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Χρ. Σταϊκούρας, «προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, συμμετέχουμε, με προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, σε εξέλιξη. Διαπραγματεύσεις για υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις».

Τι είναι η επιδότηση πάγιων δαπανών

Τη στήριξη για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων είχε εντάξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για την πανδημία, τα οποία παρατάθηκαν ως το τέλος Ιουνίου 2021.

Όπως είχε ανακοινώσει η Κομισιόν, πρόκειται για:

«Ένα νέο μέτρο που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να στηρίξουν τις επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου αντιμετωπίζουν μείωση του κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού. Η στήριξη θα συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των δικαιούχων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, με ανώτατο όριο 3 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση.

Η στήριξη των επιχειρήσεων αυτών μέσω της συνεισφοράς στην κάλυψη μέρους των εξόδων τους σε προσωρινή βάση αποσκοπεί στην πρόληψη της επιδείνωσης του κεφαλαίου τους, στη διατήρηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και στην παροχή σε αυτές ενός ισχυρού εφαλτηρίου για την ανάκαμψή τους. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα για πιο στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα την χρειάζονται».
 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button