home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΑρχείο

Ναύπλιο, Άργος, Τρίπολη, Καλαμάτα, πλην Λακεδαιμονίων

Την παντελή έλλειψη πληροφοριακών πινακίδων με την ένδειξη «Σπάρτη» στους αυτοκινητοδρόμους «Ολυμπία Οδός» και «Μορέας» καταγγέλει η Ομοσπονδια Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας. Όπως λένε, αναγράφονται το Ναύπλιο, το Άργος, η Τρίπολη, η Καλαμάτα, ακόμα και οι Μυκήνες και το Άστρος, πλην Λακεδαιμονίων.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται σε ανακοίνωσή της:

«Στον αυτοκινητόδρομο «Ολυμπία Οδός», και στις δυο κατευθύνσεις κυκλοφορίας αυτού, ήτοι στην κατεύθυνση Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα και στην κατεύθυνση Πάτρα – Κόρινθος – Ελευσίνα, στα σημεία του κόμβου εισόδου στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας» (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο-Σπάρτη), παρατηρούμε ότι στις πληροφοριακές πράσινες πινακίδες αναγράφονται οι τρεις από τις τέσσερις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων (Νομών) της Πελοποννήσου στις οποίες οδηγεί απ’ τα σημεία αυτά ο αυτοκινητόδρομος του «ΜΟΡΕΑ». Συγκεκριμένα, αναγράφονται η Τρίπολη, η Καλαμάτα και το Ναύπλιο, ενώ, αντίθετα, σε ουδεμία πινακίδα δεν αναγράφεται η Σπάρτη. Μάλιστα, σε νέα πινακίδα που τοποθετήθηκε πιο πρόσφατα, αναγράφεται και το Άργος.

Η Σπάρτη, πέρα των τυπικών χαρακτηριστικών του νόμου, ως πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας που είναι, διαθέτει και άλλα υπέρτατα -αναγόμενα στο ένδοξο και παγκοσμίως γνωστό παρελθόν της- χαρακτηριστικά, τα οποία καθιστούν αναγκαία την αναγραφή της στις πληροφοριακές πινακίδες εισόδου στην Πελοπόννησο, ενός οδικού δικτύου στρατηγικής σημασίας, που συνδέει τρεις Περιφέρειες και την πρωτεύουσα της Χώρας με τη σημαντικότερη πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη, το λιμάνι της Πάτρας. Είναι βέβαιο ότι η μη αναγραφή της Σπάρτης στο συγκεκριμένο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου συνιστά ελλιπή ενημέρωση και είναι βέβαιο ότι σε πολλούς οδηγούς που έχουν ως προορισμό τη Σπάρτη και τη Λακωνία δημιουργεί σύγχυση.

Στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας» και με κατεύθυνση από Κόρινθο προς Τρίπολη, παρατηρούμε ότι στα 80 περίπου χιλιόμετρα απόστασης Κορίνθου – Τριπόλεως, ενώ η συχνότητα των πληροφοριακών πινακίδων που αναγράφεται η Τρίπολη και η Καλαμάτα είναι εξαιρετικά πυκνή, αντίθετα, η Σπάρτη δεν αναγράφεται παρά μόνο σε μια πινακίδα (στο ύψος της Τ.Κ. Σολομού Κορινθίας). Η αναγραφή της Σπάρτης δεν υφίσταται σε καίρια και σημαντικά σημεία του αυτοκινητοδρόμου, όπως είναι σημαντικοί κόμβοι (λ.χ. κόμβος Στέρνας: είσοδος από την Αργολίδα στον αυτοκινητόδρομο, κόμβος Νεστάνης: είσοδος από κεντρική Πελοπόννησο στον αυτοκινητόδρομο), σε σταθμούς διοδίων, σε σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, εξόδους σηράγγων, κ.λπ.

Περαιτέρω, επισημαίνουμε ότι στον κόμβο της Στέρνας, στην έξοδο του αυτοκινητοδρόμου για Αργολίδα, πέραν, του Ναυπλίου που είναι η πρωτεύουσα της Π.Ε. Αργολίδας, αναγράφονται το Άργος, οι Μυκήνες και το Άστρος. Αντίθετα, στις δύο εξόδους του αυτοκινητοδρόμου προς τη Λακωνία και ειδικότερα στην έξοδο της Τρίπολης προς την Εθνική Οδό Τρίπολης Σπάρτης και στην έξοδο του Λεύκτρου αναγράφεται μόνο η Σπάρτη και ουδεμία άλλη σημαντική πόλη ή κωμόπολη της Λακωνίας. Με την ίδια στόχευση, το ίδιο σκεπτικό και τα ίδια χαρακτηριστικά που συμπεριλήφθηκαν και αναγράφονται οι Μυκήνες και το Άστρος στον κόμβο της Στέρνας θα έπρεπε να αναγράφονται στις δυο εξόδους της Λακωνίας το Γύθειο, ο Μυστράς και η Μονεμβάσια, σημεία της Λακωνίας με εξαιρετική ιστορική και τουριστική σπουδαιότητα και σημασία.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Παρακαλούμε,
όπως προβείτε σε όλες τις απαιτούμενες και ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε:

1. στις δυο κατευθύνσεις κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου «Ολυμπία Οδός», και στα σημεία του κόμβου εισόδου στον αυτοκινητόδρομο «Μορέας», με τον ίδιο τρόπο που αναγράφονται οι τρεις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της Πελοποννήσου (συν το Άργος), να αναγραφεί και η Σπάρτη.

2. στην κατεύθυνση από Κόρινθο προς Τρίπολη του αυτοκινητόδρομου «Μορέας, να συμπεριληφθεί η Σπάρτη στις πληροφοριακές πινακίδες, τουλάχιστον σε σημαντικά και καίρια σημεία του, όπως είναι οι κεντρικοί κόμβοι, οι σταθμοί διοδίων, οι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών και οι έξοδοι από σήραγγες.

3. στις δύο εξόδους του αυτοκινητόδρομου «Μορέας προς τη Λακωνία, ήτοι στην έξοδο της Τρίπολης προς την Εθνική Οδό Τρίπολης – Σπάρτης και στην έξοδο του Λεύκτρου, στις πληροφοριακές πινακίδες, πέραν της Σπάρτης, να αναγράφονται το Γύθειο, ο Μυστράς και η Μονεμβάσια.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button