home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
Ταξίδια

Καστοριά: Φθινόπωρο στην ομορφότερη λίμνη της Ελλάδας

Το φθινόπωρο στη λίμνη της Ορεστιάδας, στην Καστοριά είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, για όποιον βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία πριν το χειμώνα.

 

 

Τα χρώματα, η φύση, η αύρα που αποπνέει η πόλη πριν η λίμνη παγώσει από τα κρύα, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον επισκέπτη.

 

 

 

 

Τα ήρεμα νερά, οι βάρκες, τα πουλιά στο γύρο της λίμνης, τα καφετιά φύλλα των δέντρων δημιουργούν έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής και δίνουν μια μοναδική αίσθηση, που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί με λόγια.

Αποτελεί ένα σημαντικό φυσικό οικοσύστημα, με ποικίλους και σπάνιους οικοτόπους που υποστηρίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα στην οποία περιλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη.

 

 

Πέρα από τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, αποτελώντας έναν από τους σπανιότερους οικότοπους της Ευρώπης.

 

 

Δίκαια άλλωστε έχει χαρακτηριστεί ως τόπος ιδιαίτερου κάλλους από το Υπουργείο Πολιτισμού (1974) και έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «NATURA 2000», αλλά και στον κατάλογο των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας και της Ευρώπης (SRA).

 

 

Ο γύρος της χερσονήσου της Καστοριάς στην άκρη της λίμνης είτε με τα πόδια, είτε με ένα ποδήλατο, είτε ακόμα και με το αυτοκίνητο, είναι μια ευκαιρία για να απολαύσει κανείς μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας. Ο μικρός γύρος της λίμνης ξεκινάει συνήθως από τη νότια παραλία για να καταλήξει μετά από 7 χιλιόμετρα περίπου στην άλλη μεριά της πόλης, στη βόρεια παραλία. 

Και τα πουλιά σαν να μην ενοχλούνται από την ανθρώπινη παρουσία πετάγονται από τις καλαμιές και βουτούν στα νερά αναζητώντας την τροφή τους.

Ψαράδες ανάμεσα στα τεράστια δέντρα έχουν ρίξει αγκίστρι κερδίζοντας το …μερίδιό τους από τα πλούσια αλιεύματα.

 

 

 

Η λίμνη αυτή σχηματίστηκε πριν 10.000.000 χρόνια. Σήμερα, έχει συνολική έκταση 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσο βάθος νερών 4,40m και μέγιστο βάθος 8,50m.

Η λίμνη της Καστοριάς βρίσκεται σε υψόμετρο 620 μέτρα. Έχει σχήμα έλλειψης και τα νερά της βρέχουν την πόλη.

 

Η λίμνη έχει πολλές εισροές νερού από τα δυτικά και μια εκροή στον ποταμό Αλιάκμονα. 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button