home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΚοινωνίαΑρχείο

Κακοκαιρία Λέανδρος: Έρχεται το τρίτο κύμα με πιθανά χιόνια σε Τρίπολη, Άργος, Ναύπλιο και αλλού

Χιόνια ακόμα και στα πεδινά της Πελοποννήσου επιφυλάσσει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το τρίτο κύμα της κακοκαιρίας «Λέανδρος» που έρχεται απειλητικό τις επόμενες ώρες. Ο καιρός χαλάει πάλι τις επόμενες ώρες. Χιονοπτώσεις μπορεί να πέσουν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σε Αργολίδα, Μεσσηνία, Κορινθία, Αρκαδία και Λακωνία.

Όσο αφορά την Ανατολική, Βόρειοανατολική Πελοπόννησο από νωρίς κιόλας το Πρωί στους Νομούς (Λακωνίας πάνω από τα 200 με 250 μέτρα, Αρκαδίας έως πεδινά τμήματα, Αργολίδας πάνω από τα 150 μέτρα, Κορινθίας πάνω από 200 μέτρα) θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ενώ στα πεδινά χιονόνερο ή χιονο-χάλαζο. Δεν αποκλείεται τις πρωινές ώρες όπου οι θερμοκρασίες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν αποκλείεται οι χιονοπτώσεις στην Βόρειο Ανατολική και Ανατολική Πελοπόννησο να κατέβουν έως και σε μηδενικά υψόμετρα. Συνεπώς Άργος και Ναύπλιο δεν αποκλείεται να δουν κάποιες νιφάδες, με το σούρουπο της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Όπως αναφέρει επικαιροποιείται το έκτακτο δελτίο που εκδόθηκε την Πέμπτη για την κακοκαιρία «Λέανδρος». Από σήμερα το βράδυ Κυριακή (17-01-2021) προβλέπεται νέα επιδείνωση του καιρού, η οποία θα επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά έως αύριο Δευτέρα (18-01-2021) τη νότια κυρίως χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τον παγετό.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

1. ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τη δυτική Πελοπόννησο και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 300 μέτρα) τη Δευτέρα μέχρι τις απογευματινές ώρες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες.

β. Στη Χαλκιδική, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε πεδινές περιοχές, από σήμερα Κυριακή μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, κατά διαστήματα πυκνές κυρίως στη Χαλκιδική.

γ. Στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), τις Σποράδες και σε πεδινές περιοχές, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά πυκνές μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

δ. Από το μεσημέρι στα ορεινά των Δωδεκανήσων.

2. ΤΙΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

α. Στα νησιά του Ιονίου από την Κεφαλονιά και νοτιότερα και τις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου από τη νύχτα της Κυριακής μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

β. Στην περιοχή των Κυθήρων και της νότιας Πελοποννήσου από τις πρώτες πρωινές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας.

γ. Στις Κυκλάδες (κυρίως δυτικές και νότιες) και κυρίως στηνΚρήτη από τις πρωινές μέχρι τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

δ. Στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (Κάσο, Κάρπαθο) και πιθανώς την περιοχή του Καστελλόριζου, από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας.

3. ΤΟΥΣ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ ανατολικών διευθύνσεων εντάσεως 7 έως 8 μποφόρ, που θα επικρατήσουν στα νότια πελάγη τη Δευτέρα.

4. ΤΟΝ ΙΣΧΥΡΟ ΠΑΓΕΤΟ ο οποίος θα διατηρηθεί μέχρι και την Τρίτη (19-01-2021) στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά κατά τις βραδινές και τις πρωινές ώρες. Επιπλέον, σε περιοχές της Μακεδονίας την Κυριακή και τη Δευτέρα, θα είναι κατά τόπους ολικός.

Κακοκαιρία Λέανδρος πρόγνωση

 

Το τρίτο κύμα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, βαρομετρικό χαμηλό θα προσεγγίσει τη χώρα μας από τα δυτικά το βράδυ της Κυριακής 17/1.

Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας «Λέανδρος» θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και τις ισχυρές βροχοπτώσεις στις νότιες νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Ιδιαίτερα στα δυτικά της Κρήτης υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Παράλληλα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν, ενώ οι άνεμοι στο Νότιο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ. Στο Χάρτη 1 φαίνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και ο υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται το πρωί της Δευτέρας 18/1.

Στους Χάρτες 2α και 2β με πράσινες αποχρώσεις παρουσιάζεται το ύψος της βροχόπτωσης και με μωβ αποχρώσεις η ένταση της χιονόπτωσης για τα τρίωρα 05:00-08:00 και 08:00-11:00 της Δευτέρας 18/1.

Κακοκαιρία Λέανδρος πρόγνωση

 

Κακοκαιρία Λέανδρος πρόγνωση

 

Ποιες πόλεις θα δουν χιόνι στην Πελοπόννησο

Όπως έχει επιμεληθεί ο Κωνσταντίνος Σμπυράκος για το meteoclub.gr, σύμφωνα με τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων έρχεται νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες και στην Πελοπόννησο (κυρίως Ανατολική και Βόρειο Ανατολική).

Ο λόγος της επικείμενης επιδείνωσης είναι διότι αυτή τη στιγμή χαμηλό από τα Κέντρο-Νότια τμήματα του Ιονίου Πελάγους σχηματίζεται τάχιστα, με αποτέλεσμα αυτό να ανατροφοδοτηθεί.

Επίσης, λόγο της πολύ Ψυχρής αέριας Μάζας που θα βρίσκεται από επάνω μας, λόγο των χαμηλών θερμοκρασιών σε επιφάνεια ανώτερα γεωδυναμικά ύψη των 850, 500 hpa ( εκτοπασκάλ) και της Εισβολής του θερμού μετώπου, τα φαινόμενα που θα σημειωθούν θα είναι υπό την μορφή πυκνών χιονοπτώσεων ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

Χιόνια στην Πελοπόννησο πρόγνωση

 

Πιο Αναλυτικά:

Από αύριο τις πρώτες πρωινές κιόλας ώρες ο καιρός αρχικά, στην Δυτική Βόρειο Δυτική Πελοπόννησο θα καταστεί άστατος με μπόρες βροχές και καταιγίδες ενώ πάνω από τα 300 με 350 μέτρα ή όποια βροχή θα μετατρέπεται σε πυκνή Χιονόπτωση κυρίως στους Νομούς Μεσσηνίας (Καλαμάτα, Πύλος Μεθώνη, Αρτεμισία Πυκνές χιονοπτώσεις, Κορώνη), Ηλείας (Πύργος Αμαλιάδα), Αχαΐα μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα (Πάτρα, Ρίο, Αίγιο). Τώρα, όσον αφορά για την Ανατολική, Βόρειο Ανατολική Πελοπόννησο από νωρίς κιόλας το Πρωί στους Νομούς (Λακωνίας πάνω από τα 200 με 250 μέτρα, Αρκαδίας έως πεδινά τμήματα, Αργολίδας πάνω από τα 150 μέτρα, Κορινθίας πάνω από 200 μέτρα) θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις ενώ στα πεδινά χιονόνερο ή χιονο-χάλαζο.

Δεν αποκλείεται τις πρωινές ώρες όπου οι θερμοκρασίες θα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα δεν αποκλείεται οι χιονοπτώσεις στην Βόρειο Ανατολική και Ανατολική Πελοπόννησο να κατέβουν έως και σε Μηδενικά υψόμετρα.

Έπειτα, από τις μεσημβρινές με απογευματινές ώρες στις παραπάνω προαναφερθείσες περιοχές αφού θα έχει εισέλθει η πολλή ψυχρή αέρια μάζα πάνω από την Πελοπόννησο οι χιονοπτώσεις στα παραπάνω τμήματα θα πυκνώσουν ενώ προοδευτικά θα αρχίσουν να πέφτουν και τα επίπεδα παγοποίησης με αποτέλεσμα οι όποιες βροχοπτώσεις να μετατραπούν σε χιονοπτώσεις ακόμα και σε ημιπεδινά με πεδινά τμήματα. 

Προσοχή θα πρέπει να δείξουν όσοι θα κινηθούν στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Αργολίδας από τα 150 μέτρα και πάνω οι χιονοπτώσεις θα είναι πολύ πυκνές για αυτό να είστε εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες διότι θα υπάρχουν και χιονοστρώσεις 15 με 20 cm, από τα 400 με 500 μέτρα 25 με 30 cm. 

Τέλος, λόγο της ενίσχυσης των Βόρειο Ανατολικών Ανέμων στα 7 με 8 μποφόρ ίσως στα πιο ορεινά τμήματα και συγκεκριμένα πάνω από τα 850 με 900 μέτρα να σημειωθούν και χιονοθύελλες.

Προς τις βραδινές ώρες σιγά σιγά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν με αποτέλεσμα να επικρατήσει ισχυρός παγετός.

Χιόνια στην Πελοπόννησο πρόγνωση

 

Αρναούτογλου: Γρίφος ο καιρός της Δευτέρας

Όπως σημεώνει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου:

«Τα νεότερα   στοιχεία για τον καιρό της Δευτέρας που εξελίσσεται σε γρίφο κυρίως για την Αττική! 

Καιρικό βίντεο βροχής και χιονιού της Δευτέρας ανα ώρα! 

Κατά την ταπεινή μου άποψη μία από τις αρκετά σπάνιες   προγνωστικά περιπτώσεις δείχνει να εξελίσσεται προγνωστικά το επόμενο 24ωρο (Δευτέρα) κυρίως για την Αττική γι αυτό και με βλέπετε ιδιαίτερα συγκρατημένο αυτή τη φορά καθώς δεν έχουμε κάθε χρόνο τέτοιες ιδιάζουσες γενικές διατάξεις. 

Η ψυχρή μάζα πολικής προέλευσης λοιπόν που έχει καλύψει τις περισσότερες περιοχές πλέον του ελλαδικού χώρου κινείται πολύ αργά ανατολικά και η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού που αναμένεται να περάσει από τα νοτιοδυτικά κράσπεδα  (στα δυτικά Δηλαδή κατά τόπους κεντρικά και κυρίως νότια τμήματα της χώρας) συνεχίζει, όσο και να σας φαίνεται παράξενο, αποτελεί έναν αρκετά δυνατό γρίφο κυρίως για την περιοχή της Αττικής η οποία θα βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα σε αυτά τα δύο συστήματα.  

Εγώ θα σας παραθέσω μια πιθανή εξέλιξη του καιρού με βάση το συστήμα προγνώσεων πολλαπλού Δείγματος (EPS- Ensemble Prediction System) για το επόμενο 24ωρο την οποία δίνω μια πιθανότητα επαλήθευσης γύρω στο 60% με 70%.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη εξέλιξη μέσα στη νύχτα της Κυριακής προς το ξημέρωμα της Δευτέρας χιονοπτώσεις πρόσκαιρα ισχυρές θα πρέπει να σημειωθούν  στην κεντρική την βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησο ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο και πιο τοπικές στη δυτική Και βόρεια Στερεά επίσης σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα!  

Οπως θα δείτε στο καιρικό βίντεο, μετατοπιζόμενο το σύστημα ανατολικότερα μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρα θα περάσει και ελαφρώς νοτιότερα της Αττικής δίνοντας αρκετές βροχές η και τοπικές καταιγίδες στις Κυκλάδες την Κρήτη και τα υπόλοιπα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα και στα Δωδεκάνησα οπότε και δεν αποκλείεται να αφήσει χιονοπτώσεις εκτός και τα απο πεδινά – παραθαλάσσια της ανατολικης Στερεάς της νότιας- νοτιοανατολικης Θεσσαλίας αλλά και στην Αττική (λογω των πιο χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατούν) έστω και για λίγες ώρες ακόμα και σε πολύ χαμηλό υψόμετρο τοπικά ίσως και πυκνές! 

Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει βέβαια  ενημέρωση και τις βραδινές ώρες μέσα από τη σελίδα μου στο Facebook και φυσικά θα ήθελα την κατανόησή σας!»

Προσοχή στο Δήμο Ναυπλιέων

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ναυπλιέων συνιστά στους δημότες ιδιαίτερη προσοχή για τις νυχτερινές και πρωινές ώρες λόγω επιδείνωσης του καιρού με χιονοπτώσεις και παγετό όπως αναφέρεται αναλυτικά παρακάτω.
  
Η Πολιτική Προστασία δηλώνει σε επιφυλακή, προετοιμασμένη να επέμβει με τα μηχανήματα στις θέσεις τους έτοιμα να επέμβουν  όπου χρειαστεί. είτε με τα μέσα που διαθέτει, είτε με την παράλληλη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της εθελοντικής ομάδας «ΑΛΜΑ 4Χ4 Ναυπλίου» με τις οποίες συνεργάζεται. Οι πολίτες μπορούν κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου να καλούν το 697-0998812  για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει. 

Συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση ισχυρών ανέμων και χιονοπτώσεων.

Ειδικότερα:

  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Η κυκλοφορία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Λόγω έντονων καιρικών φαινομένων, στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η κυκλοφορία των οχημάτων το βράδυ της Κυριακής 17 Ιανουαρίου διεξάγεται ανά νομό ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ:
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ:
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:

– Στην Επ. Οδό Σίταινας-Καστάνιτσας από το 1ο χλμ έως το 10ο χλμ

Γ.ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ:
Διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες:

– Στην Επ. Οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων-Ζήρειας από το 14ο χλμ έως το 35ο χλμ.

– Στην Επ. Οδό Γκούρας- Κιάτου από το 8ο χλμ έως τη Γκούρα.

– Στην Επ. Οδό Δερβενίου-Γκούρας από το 5ο χλμ έως τη Γκούρα.

– Στην Επ. Οδό Λυγιάς – Πύργου από το 8ο χλμ έως τον Πύργο.

– Στην Επαρχιακή Οδό Κλένιας – Αγιονορίου – Στεφανίου.

– Στην Επαρχιακή Οδό Σοφικού – Αγγελοκάστρου.

Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ:
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Ε. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ:
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται ΚΑΝΟΝΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr», υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button