home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤαξίδιαΑρχείο

Διαδρομές στην Επίδαυρο

Το Λυγουριό, µεγάλη κωµόπολη, χτισµένο στους πρόποδες του Αραχναίου, είναι φηµισµένο για την παραγωγή εξαιρετικού ελαιολάδου. Είναι αγαπηµένο «στέκι» του καλλιτεχνικού κόσµου, µιας και συνορεύει µε το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν δεκάδες ξωκλήσια, ανάµεσα στα οποία ο Άγιος Μερκούριος, που χρονολογείται στις αρχές της Τουρκοκρατίας, 3 χιλιόµετρα µακριά. Κοντά στην εκκλησία βρίσκεται µια παλιά πηγή. Δίπλα στην Αγία Μαρίνα, σώζονται ερείπια µιας πυραµίδας. Σπάνια είναι τα εκθέµατα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Λυγουριό

Το Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, που πήρε την σηµερινή του µορφή κατά την περίοδο της Β΄Ενετοκρατίας, βρίσκεται στον παλιό δρόµο προς την Νέα Επίδαυρο. Διασχίζοντας ατέλειωτους ελαιώνες σε σκληρά εδάφη, θα συναντήσουµε παλιούς νερόµυλους και θα θαυµάσουµε το ξεχωριστό τοπίο. Λίγο πριν την Δήµαινα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Ταξιαρχών. Γύρω από το χωριό υπάρχουν εκατοντάδες στρέµµατα µε ελιές, βερικοκιές, ροδακινιές.

Νέα Επίδαυρος

Η Νέα Επίδαυρος, είναι γνωστή από την πρώτη Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων.

Eίναι χτισµένη κάτω από τα ερείπια Ενετικού κάστρου. Μοναδικό είναι το φαράγγι του Βόθυλα, ιδανικό για περιπατητές. Λίγα χιλιόµετρα µακριά, διασχίζοντας µια διαδροµή µε πορτοκαλεώνες, βρίσκεται το γραφικό της λιµάνι της Νέας Επιδαύρου.

Παλαιά Επίδαυρος

Ακολουθώντας την Εθνική οδό ο επισκέπτης θα δει την Αρχαία Επίδαυρο κυκλωµένη από θάλασσα, πεύκα πορτοκαλιές και µανταρινιές. Στις γύρω δαντελωτές ακτές, κρύβονται πολλές δηµοφιλείς παραλίες. Μοναδικό είναι το Αρχαίο Θέατρο. Το αποκαλούν «Κοχύλι», λόγω του σχήµατος που διαθέτει. Κάθε καλοκαίρι δίνονται µουσικές παραστάσεις και γίνεται η γιορτή Αγροτουρισµού.

Οι περιπατητές µπορούν να απολαύσουν τις διαδροµές που υπάρχουν στο πευκοδάσος του όρους Άκρως. Ο ανηφορικός δρόµος αφήνει πίσω του την µαγευτική θέα του Αργοσαρωνικού και συνεχίζει προς το Κολιάκι και την Τραχειά, γνωστά χωριά για την κτηνοτροφία τους, το γευστικό τυρί που παράγουν οι κάτοικοι, το χωριάτικο ψωµί,  τις χυλοπίτες και τις ταβέρνες. Στις πλαγιές «κρέµονται» δεκάδες µαντριά, ενώ αιγοπρόβατα  βόσκουν αµέριµνα, σε πολλά σηµεία της διαδροµής.

Διαδρομές στην Επίδαυρο

Η Μονή Καλαµίου, χτισµένη σε ύψωµα µε ξεχωριστή θέα, φηµίζεται για τις αξιόλογες τοιχογραφίες της. Το Αδάµι είναι ένας ακόµα γεωκτηνοτροφικός οικισµός, όπου παράγονται παραδοσιακά αγνά προϊόντα. Με δέος ο επισκέπτης πλησιάζει στον Αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, έναν από τους σπουδαιότερους και πιο σηµαντικούς Αρχαιολογικούς χώρους. Περιλαµβάνει το ιερό του Ασκληπιείου, το ναό του Απόλλωνα και το πιο καλοδιατηρηµένο Θέατρο της Αρχαιότητας, φηµισµένο για την άριστη ακουστική του, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα προ Χριστού. Από το 1954, κάθε καλοκαίρι, δίδονται παραστάσεις. Εντός του Αρχαιολογικού χώρου, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

©ΚΕΙΜΕΝΑ: ΑΚΗΣ ΓΚΑΤΖΙΟΣ • ©ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ • ©ΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΕΝΘESIS

 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button