home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΤΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥΑρχείο

Δέχομαι την αλλαγή, καλωσορίζω την εξέλιξη

Η αλλαγή δεν είναι απλά απαραίτητη στη ζωή. Είναι η ζωή.
Alvin Toffler

Συχνά στις μέρες μας ακούμε την έκφραση ότι ζούμε σε «σκοτεινούς καιρούς», ότι έρχονται δύσκολα χρόνια στο μέλλον, ότι τα χειρότερα έπονται και ότι ο άνθρωπος βρίσκεται μόνος και αντιμέτωπος μέσα σε έναν κυκεώνα αναρίθμητων αρνητικών προβλημάτων και πολλαπλών προκλήσεων σε διάφορους τομείς της ζωής του. Ανασφάλεια, φόβος, βία, πόνος, οικονομική κρίση, ασθένειες, ανεργία, πόλεμοι, ακραία καιρικά φαινόμενα, τρομοκρατία. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις και δυσάρεστα προβλήματα  κατά περιόδους της ζωής μας. Προκλήσεις που κάποιοι τις αντιμετωπίζουμε  με θάρρος, αξιοπρέπεια, δημιουργικότητα, σθένος, καρτερικότητα, ευρηματικότητα και ευγνωμοσύνη, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας, ενώ κάποιοι άλλοι κυριευόμαστε  από τον φόβο, τον πανικό, την θλίψη, την ανασφάλεια, την αναβλητικότητα, με αποτέλεσμα να παραιτούμαστε από κάθε προσπάθεια να φέρουμε την αλλαγή στη ζωή μας. 

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν στον κόσμο μας για να «ενηλικιωθούμε», να «ωριμάσουμε», να πάρουμε τα μαθήματα μας, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να διεκδικήσουμε μια νέα πραγματικότητα, εφοδιασμένη με αρχές, αξίες, ιδανικά και ανώτερα συναισθήματα. Είναι προφανές όμως, πως όσο συνεχίζουμε να καταναλώνουμε τον χρόνο μας και να σπαταλάμε την ενέργεια  μας σε ασήμαντες καταστάσεις και ανούσια μικροπράγματα που μας απορροφούν στην καθημερινότητα μας,  χάνουμε την συγκέντρωση μας και σκορπάμε τη δύναμη μας αριστερά και δεξιά, χωρίς να αντιμετωπίζουμε τα σημαντικά και ουσιώδη προβλήματα της ζωής μας.

Στόχος μας σ’ αυτούς τους «χαλεπούς» καιρούς θα πρέπει να είναι αναζήτηση της ολοκληρωτικής αλλαγής από μέσα προς τα έξω, όλων των παγιωμένων πεποιθήσεων που γνωρίζουμε έως τώρα. Αλλάζοντας σταδιακά το σύστημα πεποιθήσεων που είχαμε από παιδιά, θα αλλάξει η νοοτροπία μας, το μοτίβο σκέψης, η συμπεριφορά μας, το περιεχόμενο μας και η ουσία μας σαν άνθρωποι. Ακόμα  και αν προσπαθούμε όμως, μέσα από τα προβλήματα και τις καθημερινές προκλήσεις να αποφύγουμε την αλλαγή και να παραμείνουμε ίδιοι, στάσιμοι, ασφαλείς, βολεμένοι, βαλτωμένοι, εξαρτημένοι και τελικά προσκολλημένοι στη δύναμη της συνήθειας και της επανάληψης, επιβεβαιώνοντας τα ποσοστά αποτυχίας του φαύλου κύκλου, η αλλαγή αναπόφευκτα θα κάνει την εμφάνιση της την κατάλληλη στιγμή για να μας αφυπνίσει. 

Η αλήθεια είναι ότι τα εμπόδια, οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, αποτελούν τα μεγαλύτερα δώρα και τα πιο σημαντικά μαθήματα εξέλιξης που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Με τον τρόπο αυτό μας δίνεται η δυνατότητα να συμφιλιωθούμε με την πραγματικότητα μας, να γνωρίσουμε σε βάθος τα δυνατά και αδύνατα σημεία της ύπαρξης μας, να αγκαλιάσουμε το σύνολο του εαυτού μας, να αποδεχθούμε τα λάθη μας και να προχωρήσουμε , χρησιμοποιώντας τον εαυτό μας σαν όχημα για την προσωπική μας ευτυχία και αυτοπραγμάτωση. 

Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε στις δύσκολες περιόδους της ζωής μας είναι ότι είμαστε αρκετά δυνατοί και εξοπλισμένοι με χαρίσματα, αρετές, ταλέντα, ικανότητες και δυνατότητες  για να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε εμποδίζει ή καθυστερεί  την εξέλιξη μας. Είμαστε επανδρωμένοι με τα εφόδια της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Είμαστε γεμάτοι νέα κίνητρα, ευκαιρίες και οράματα που μας καθοδηγούν προς τη σωστή κατεύθυνση της εσωτερικής αλλαγής και εξέλιξης. Είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε καινούργιες οπτικές, γνώσεις, καινοτομίες, θεραπείες, τεχνολογίες που φωτίζουν τα σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης άγνοιας. Είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε την αλλαγή και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις που οι προκλήσεις αυτές φέρνουν στον δρόμο μας, γιατί μόνο έτσι θα προχωρήσουμε πιο ομαλά στο επόμενο στάδιο εξέλιξης. Άλλωστε τίποτα δεν υπάρχει στο σύμπαν  που να μένει ίδιο για πολύ, τα πάντα υπόκεινται στον Νόμο της συνεχούς αλλαγής, το ίδιο και ο άνθρωπος…
 

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button