home design 800x400
home design 1170Χ320

Σενάριο για μείωση των Περιφερειών σε 8 – Ζάκυνθος και Κεφαλονιά στην Πελοπόννησο

Ευρωπαϊκές συζητήσεις και Ελληνικές αντιδράσεις για τις ενδεχόμενες διοικητικές αλλαγές
Πελοπόννησος Χάρτης Πελοποννήσου

Έντονος διάλογος έχει προκύψει γύρω από σενάρια που αφορούν στη μείωση του αριθμού των Περιφερειών της Ελλάδας. Πρόσφατα, σε εκδήλωση για τον Δρόμο της Ανάπτυξης στη Μεγαλόπολη, ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έθιξε το ζήτημα της διοικητικής ενοποίησης της Πελοποννήσου. Ωστόσο, τα νέα σενάρια είναι πολύ διαφορετικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη οι Περιφέρειες της χώρας να μειωθούν από 13 σε 8 μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, προανήγγειλε αυτή την αλλαγή, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η κυρία Κράτσα ανέφερε πως οι Περιφέρειες της Ελλάδας θα μειωθούν σε 8, και έφερε ως παράδειγμα τη διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με την πρότασή της, η Κέρκυρα και η Λευκάδα θα ενταχθούν στην Ήπειρο, ενώ η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος στην Πελοπόννησο.

Παρά τις δηλώσεις αυτές, η κυρία Κράτσα τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμη τελικές αποφάσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις αλλαγές, ιδιαίτερα αναφορικά με την κατάργηση των νησιωτικών περιφερειών.

Να σημειωθεί πως η τελική απόφαση για τον αριθμό των Περιφερειών της κάθε χώρας λαμβάνεται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και όχι από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση Αυλωνίτη

«Καλούμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαψεύσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τη διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων» ανέφερε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Αλέξανδρος Αυλωνίτης, προειδοποιώντας ότι τα Ιόνια Νησιά δεν προσφέρονται για πεδίο πειραματισμών, προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια της κυβέρνησης στην ενίσχυση των νησιών και των νησιωτών.

Η δήλωσή του κου Αυλωνίτη έχει ως εξής:

«Έξαφνα κι από το πουθενά προκύπτει θέμα διάσπασης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σύμφωνα με δηλώσεις της πρ. Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρ. Κράτσα, η οποία μετέχει στην Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ, η σχετική συζήτηση για διοικητικές αλλαγές στις Περιφέρειες της χώρας ξεκίνησε, με στόχο οι 13 Περιφέρειες να γίνουν 8. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα διχοτομηθεί, με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην Ήπειρο και την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο.

Αυτά απεργάζονται κάποιοι να ισχύσουν πριν τις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές και η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει, γιατί κορυφαία κομματικά στελέχη της είναι εκείνα που κάνουν τις ανακοινώσεις, ερήμην των Αυτοδιοικητικών αρχών, των φορέων και των τοπικών κοινωνιών.

Ρωτάμε λοιπόν, αποτελεί στόχο της κυβέρνησης η διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων; Με ποια νομιμοποίηση; Ποιους ρώτησαν; Πως αντιλαμβάνονται την ενίσχυση της νησιωτικότητας; Πως γίνονται τέτοιου περιεχομένου συζητήσεις πρόχειρα και χωρίς τις τοπικές κοινωνίες;

Και πολύ περισσότερο: Με ποιο δικαίωμα μια ιστορική, νησιωτική Περιφέρεια όπως τα Ιόνια Νησιά διαλύεται στα εξ ων συνετέθη για να καταστεί παράρτημα ηπειρωτικών περιφερειών, χάνοντας προνόμια νησιωτικότητας και ευρωπαϊκών ενισχύσεων και χρηματοδοτήσεων;

Καλούμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να διαψεύσει τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε άλλη περίπτωση δηλώνουμε ότι θα μας βρουν κάθετα αντίθετους σε αυτές οι επαπειλούμενες αλλαγές και προειδοποιούμε ότι τα Ιόνια Νησιά δεν προσφέρονται για πεδίο πειραματισμών, προκειμένου να καλυφθεί η ένδεια της Κυβέρνησης στην ενίσχυση των νησιών και των νησιωτών»

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis