home design 800x400
home design 1170Χ320

Ατενίζοντας τις μυθικές οροσειρές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου

Ιδιαίτερη γοητεία και ομορφιά στο ιστορικό Βαλτεσινίκο της Γορτυνίας
Οροσειρές Πελοποννήσου Βαλτεσινίκο

Ιδιαίτερη γοητεία και ομορφιά χαρίζουν στο ιστορικό Βαλτεσινίκο της Γορτυνίας, οι μεγαλόπρεπες και μυθικές οροσειρές της βορειοδυτικής Πελοποννήσου, καθώς το πλαισιώνουν από απόσταση.

Προνομιούχο το ορεσίβιο χωριό, βοριοδυτικά ατενίζει τις αλυσιδωτές οροσειρές του χιονόφιλου Χελμού και του ανάγλυφου Ερύμανθου. Βορειότερα, καιρού επιτρέποντος, διακρίνει την κορυφή του Παναχαϊκού. Βορειοανατολικά αγναντεύει τις κορυφογραμμές των Αορανίων και της μυθικής Ζήρειας. Νοτιοδυτικά πλαισιώνεται από το βορειοδυτικό και καταληκτικό τμήμα του Μαινάλου.

Βίντεο: Adamantia Panagoulia

Το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας

Το Βαλτεσινίκο είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται στην Αρκαδία. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.150 μέτρων στις πλαγιές του όρους Μαινάλου. Βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης.

Ιστορικά στοιχεία

Το χωριό έχει μακρά ιστορία που χρονολογείται από τη Βυζαντινή εποχή. Η ονομασία Βαλτεσινίκο πιστεύεται ότι προέρχεται από τη σλαβική λέξη “valtes”, που σημαίνει “κοιλάδα”, σε συνδυασμό με την ελληνική κατάληξη “-νίκο”.

Το χωριό ήταν σημαντικό κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και υπήρξε κέντρο αντίστασης.

Σημαντικότερα αξιοθέατα

Στο χωριό υπάρχει λαογραφικό μουσείο. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η ιδρυθείσα κατά τον 17ο αιώνα μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή «Παναγίας της Βαλτεσινιώτισσας», όπου διασώζονται μεταβυζαντινό καθολικό και αγιογραφίες.

Λίγο μακρύτερα βρίσκεται και η εγκαταλελειμμένη μονή του Αγίου Νικολάου, γνωστή ως «Παλαιομονάστηρο», η οποία είναι κτισμένη σε βράχο και διαθέτει τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Δραστηριότητες – Γαστρονομία

Το Βαλτεσινίκο προσφέρει πολλές δραστηριότητες για τους επισκέπτες:

  • Πεζοπορία: Η περιοχή διαθέτει πολλά μονοπάτια που περνούν μέσα από το γραφικό τοπίο του Μαινάλου.
  • Ορεινή Ποδηλασία: Οι ορεινές διαδρομές προσφέρουν προκλήσεις για τους λάτρεις της ποδηλασίας.
  • Χειμερινά Σπορ: Το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου είναι δημοφιλές για σκι και snowboard.

Η κουζίνα του χωριού περιλαμβάνει παραδοσιακά αρκαδικά πιάτα όπως:

  • Κρεατικά: Φτιαγμένα από τοπικά κρέατα και αρωματισμένα με διάφορα μπαχαρικά.
  • Πίτες: Διάφορες είδη πίτας, όπως χορτόπιτα και τυρόπιτα, με φρέσκα υλικά από την περιοχή.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Το Βαλτεσινίκο φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με πιο σημαντικές τις γιορτές της Παναγίας τον Αύγουστο και τα πανηγύρια κατά τη διάρκεια των εθνικών εορτών.

Στις 16 Αυγούστου γίνεται τοπικό πανηγύρι με πλήθος κόσμου, στο οποίο αναβιώνει από το 1998 το έθιμο του παραδοσιακού αλωνίσματος. Πίσω από τη Μονή της Παναγίας, σε ένα πέτρινο αλώνι, συγκεντρώνονται δεμάτια σοδειάς και άλογα για το αλώνισμα, το οποίο διαρκεί σχεδόν ολόκληρη μέρα.

Το Βαλτεσινίκο είναι ένας ιδανικός προορισμός για όσους επιθυμούν να απολαύσουν την ηρεμία και την ομορφιά της ελληνικής φύσης, καθώς και να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα και παράδοση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis