home design 800x400
home design 1170Χ320

11ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”

«Χοηφόροι» του Αισχύλου
xoiforoi afisa artboard 3

Το έργο «Χοηφόροι» του Αισχύλου σε μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης. «Aν σπείρεις τρόμο σπέρνεις τον πιο τρανό θεό μέσα στον άνθρωπο…»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία / Δραματουργική Επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη

Μουσική: Σπύρος Τσάρας

Σκηνικά / Κοστούμια: Αιμιλία Βάλβη

Φωτισμοί: Ίων Ξυπολιάς

ΔΙΑΝΟΜΗ

Ορέστης: Aναστάσης Φουέντες

Ηλέκτρα: Αλίκη Πάζιου

Κλυταιμνήστρα: Νάντια Κωστελένου

Αίγισθος: Παντελής Τόδωρης

Πυλάδης: Αθηνά Παπαγεωργίου

Τροφός: Αργυρώ Κωστελένου

Οικέτης: Κώστας Πεντεδέκας

Χορός: Ευαγγελία Ηλιού, Ιωάννα Μέξη, Βενετία Κωστελένου, Τζίνα Τσίπη

Το έργο «Χοηφόροι», η φετινή παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας (Θ.Ο.Ε.) στην αρχαία τραγωδία, συνιστά την ενδέκατη, συστηματική και σε ετήσια βάση απόπειρα ενασχόλησης του Ομίλου με το αρχαίο δράμα και θα ανέβει στη θερινή σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ” στο Κρανίδι, ως προ-φεστιβαλική εκδήλωση στο πλαίσιο του επερχόμενου, 11ου Φεστιβάλ Θεάτρου “Ερμηνείες στην Ερμιονίδα”.

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

“Στην “Ορέστεια” του Αισχύλου, ο “Αγαμέμνονας” αρχίζει με μια επιστροφή και τελειώνει με έναν διπλό φόνο. Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας , ” Χοηφόροι”, το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται…Ο Ορέστης επιστρέφει κι ένας διπλός φόνος ” κλείνει” τον κύκλο του αίματος. Μόνο που αυτή τη φορά ένα παιδί σκοτώνει τη γυναίκα που το γέννησε. Μητροκτονία.

Η λέξη Δίκη και η λέξη Εκδίκηση επαναλαμβάνονται κι αυτές, ξανά και ξανά. Ζόφος, Αίμα, Τιμωρός, Φόνος, Τρόμος, Πληγές, Ερινύες… Κάνεις δεν ευημερεί. Κανείς δεν χαίρεται. Κανείς δεν μοιράζεται τίποτα και με κανέναν.

Η πορεία του Ορέστη είναι μια μοναχική, επώδυνη κάθοδος στις πιο σκοτεινές περιοχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Μοναδικό φως, η στιγμή που τα δύο αδέλφια ξανασμίγουν. Μα και πάλι το Χρέος τους χωρίζει…Ο θίασός μας προσπαθεί να πει και πάλι αυτή τη σκοτεινή ιστορία, φτιάχνοντας εικόνες, με λέξεις, ήχους και τραγούδια. Να ξορκίσει το κακό. Να διώξει τον τύραννο. Να αποβάλλει ότι μας κρατά σε απομόνωση, οργισμένους, ανήμπορους και μόνους. 

Ο θίασός μας προσπαθεί να πει αυτή την ιστορία Μαζί. Να μείνει και πάλι στο τέλος -μοναδική χαρά-  η από κοινού αφήγηση και το μοίρασμα. Αναμένοντας την Κάθαρση, την Ελπίδα και το Φως στο τρίτο μέρος της τριλογίας…. τις “Ευμενίδες”.

Σημείωμα του Προέδρου του Θ.Ο.Ε. και της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Δημήτρη Ι. Σίδερη

ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΧΟΗΦΟΡΟΙ

“Συνεχίζουμε το περσινό μας τόλμημα, να καταπιαστούμε με το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών, την «Ορέστεια» του Αισχύλου. Φέτος σειρά έχει το δεύτερο έργο της τριλογίας, «οι Χοηφόροι» και φιλοδοξούμε του χρόνου να ανεβάσουμε ολόκληρη την τριλογία μαζί, με τις εμβληματικές «Ευμενίδες». Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις αναφέρει ότι: Η ενασχόληση με το αρχαίο δράμα είναι ένα ταξίδι προς την αιωνιότητα. Η ενασχόληση με το αρχαίο δράμα απαιτεί προσπάθεια να ανεβάσεις την ψυχή και το νου σου στο επίπεδο της Ποίησης, αυστηρή εσωτερική πειθαρχία και μια σαρκαστική, αλλά και φιλεύσπλαχνη θεώρηση της ζωής. Νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας για έναν άνθρωπο να το βιώσει.

Θέλω πρώτα απ’ όλους να ευχαριστήσω την Αιμιλία Βάλβη, αφενός για την υπέροχη σκηνοθεσία της και αφετέρου για το δόσιμό της και την αγάπη της στον Όμιλό μας. Το Σπύρο τον Τσάρα για την εξαιρετικά εμπνευσμένη μουσική του. Τον Ίωνα τον Ξυπολιά για τους αισθαντικούς φωτισμούς και τις ατμόσφαιρες που δημιουργεί. Τέλος εκφράζω για μια ακόμα φορά την ευγνωμοσύνη μου στον κ. Κώστα Γεωργουσόπουλο, τόσο για την έμπνευση του φεστιβάλ «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», όσο και για την διαρκή παρώθησή του, να ασχοληθούμε σοβαρά και δημιουργικά με το αρχαίο δράμα.”

11ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»

Το Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» είναι η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Ερμιονίδας που διοργανώνει ο Θ.Ο.Ε. κάθε καλοκαίρι με συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Π.Ε. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και επιμελείται ο εμπνευστής του, διακεκριμένος καθηγητής και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος.

H φετινή, 11η διοργάνωση, θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 24 Αυγούστου, με πλούσιο θεατρικό και μουσικό πρόγραμμα.

Το Φεστιβάλ, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και έχει πλέον εξελιχθεί σε θεσμό, έχοντας συγκεντρώσει επίλεκτες αθηναϊκές παραστάσεις και μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου μέσα στο διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου, έχει στόχο να συμβάλει στην προώθηση του θεάτρου στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη Ερμιονίδα μας, καθώς και στην τόνωση της τουριστικής της ανάπτυξης, προωθώντας την καλλιέργεια και τη διάδοση του πολιτισμού.

Χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι ο Πολυχώρος Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, έδρα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης, σε σημείο κοντά στην Ερμιόνη, την Κοιλάδα, το Κρανίδι, το Πόρτο Χέλι και την Κόστα, απ’ όπου γίνεται η σύνδεση της Πελοποννήσου με τις Σπέτσες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, πρώην αποθήκη, που διαμορφώθηκε σε θέατρο για να στεγάσει την πλούσια δραστηριότητα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» – καλοκαίρι 2024

Το Πρόγραμμα της φετινής 11ης διοργάνωσης:

  1. Έξι (6) θεατρικές παραστάσεις με τη συμμετοχή διακεκριμένων ονομάτων του ελληνικού θεάτρου, υπό την επιμέλεια και καθοδήγηση του εμπνευστή του, Kαθηγητή και Κριτικού θεάτρου  Κώστα Γεωργουσόπουλου.
  • 3/7 «ΠαρΟδύσσεια» παράσταση για όλη την οικογένεια (Στέλλα Δρίβα, Δημήτρης Μικιός, Κωνσταντίνος Παράσης)
  • 20/7 «Οι γριές που μαζεύουν τη τσουκνίδα» Πειραματική Σκηνή Θεσσαλικού Θεάτρου (Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος, Μιχάλης Αναγνώστου)
  • 28/7 «Η Τουρκομερίτισσα» (Ζωή της τραγουδίστριας Μαρίκας Νίνου) (Ελένη Ουζουνίδου, Δημήτρης Καρατζιάς)
  • 31/7 «Το τραγούδι της Φλέρυς» (= Νταντωνάκη) (Ελένη Κοκκίδου) 
  • 2/8 «Ο Μπογιατζής» κωμωδία του Donald Churchill (Γιώργης Κοντοπόδης, Δανάη Καλοπήτα, Ιωάννα Μαρμάρου)
  • 24/8 «Το χρονικό ενός δυσλεκτικού» του Γιάννη Πάσχου (Δημήτρης Μαμιός)
  1. Μουσικές εκδηλώσεις Έναρξης & Λήξης: 
  • Κυριακή 14/7 Έναρξη Φεστιβάλ «Τραγούδια που μας χάρισε το Θέατρο»

Μουσική παράσταση με τραγούδια από το Ελληνικό Θέατρο. Παραγωγή Θ.Ο.Ε. σε συνεργασία με το μουσικό σύνολο του Θοδωρή Μπρουτζάκη (πιάνο-κιθάρα-μπουζούκι-μαντολίνο).

Φωνή: Βάσια Ηλιάδη. Συμμετοχή: Μέλη Θ.O.E.

  • Παρασκευή 9/8 Συναυλία Λήξης

Τα τραγούδια που αγαπήσαμε με τους Μανόλη Λιδάκη, Σαββέρια Μαργιολά & Θοδωρή Κοτωνιά.

  1. Θεατρικό Ερασιτεχνικό σκέλος, με δύο πρωτότυπες νέες παραγωγές του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας:
  • 28-29-30/6 «ΧΟΗΦΟΡΟΙ» του Αισχύλου. Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ανανεώνει και φέτος το καλοκαίρι το ετήσιο ραντεβού του με το αρχαίο δράμα, παρουσιάζοντας την ενδέκατη κατά σειρά παραγωγή του, σε σκηνοθεσία Αιμιλίας Βάλβη. 
  • 17&18/8, την κωμωδία των Ρέππα-Παπαθανασίου «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα»που παρουσιάστηκε τη φετινή χειμερινή περίοδο, σε προσαρμογή για τον υπαίθριο χώρο 
xoiforoi afisa

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis